6Ebwc3xj4pprulpkydqga5pgxuy

Koolhovens Keuze - juli

Het filmjaar 1999

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het magische filmjaar 1999 over ons heen stortte. Er zijn al veel artikelen geschreven over hoe het kon dat, vlak voor het nieuwe millennium, Hollywood zo krankzinnig veel goede films in één jaar uitbracht. Ik weet niet of daar wel een reden voor is. Sommige jaren zijn nu eenmaal uitzonderlijk. 1939 was misschien wel het beste filmjaar ooit, was daar echt een reden voor? Voor mijzelf was 1999 ook wel een belangrijk jaar, want ik maakte mijn eerste lange film, Suzy Q, al was dat nog voor televisie. Maar wat er in Amerika gebeurde, sloeg alles.

The Matrix (1999)

Weinig films hadden zoveel invloed op de filmindustrie als The Matrix. Van alle films (die er in die periode veel uitkwamen) over een hoofdpersoon die erachter komt dat hij of zij niet in de échte wereld leeft en dat er een Grotere Waarheid is, was The Matrix de poster boy. Actie, avontuur, science-fiction, martial arts, baanbrekende effecten en ook nog stof tot nadenken. What’s not to like?

Vraag hier de licentie aan. Bekijk hier de trailer.

 

Fight Club (1999)

De ultieme fin de siècle-film. In de hoogtij dagen van Het einde van de geschiedenis en de laatste mens heerste het idee dat de wereld af was. Door het vallen van de muur en het einde van de Sovjet Unie was er geen vijandsbeeld meer, het feminisme had op dat vlak alle problemen opgelost en door de hoogconjunctuur leek niemand ooit nog arm te zijn. Fight Club was een film over hoe om te gaan met deze decadente tijden. Een film over een hoofdpersoon die om nog wat te voelen naar een praatgroep voor kankerpatiënten gaat en boos wordt als hij erachter komt dat er nog een probleemparasiet in de kring zit. Sardonisch, satirisch, overweldigend.

Vraag hier de licentie aan. Bekijk hier de trailer.

 

American Beauty (1999)

Okay, vergeet even alle narigheid rond Kevin Spacey, want je doet jezelf echt tekort als je zijn films niet meer wilt zien. Spacey is geniaal in waarschijnlijk de beste film over iemand met een midlife crisis.

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Kevin Spacey een perfect leventje leidt: mooi huis, goede baan, mooie vrouw, leuke dochter, the works. Maar er is wat aan de hand met hem. Er groeit een depressie in hem en hij gooit het stuur om. Hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en gaat naar de sportschool.

Wat veel mensen wel eens vergeten is dat Sam Mendes weliswaar een briljante carrière had in het theater voor hij American Beauty maakte, maar dat dit toch echt zijn debuutfilm was.

Vraag hier de licentie aan. Bekijk hier de trailer

 

The Sixth Sense (1999)

‘I see dead people.’ Iedereen die de film gezien heeft, heeft deze zin in zijn geheugen gegrift. Het is lastig om niet over De Grote Wending in het verhaal te praten, maar wie weet bestaan er nog mensen op aarde die de film nog niet hebben gezien.

Bruce Willis bewees wederom dat hij toch echt een uitstekende acteur is in deze film, waarin hij een kinderpsycholoog speelt, die de taak op zich neemt een jongetje, dat zegt geesten te zien, te genezen.

Vraag hier de licentie aan. Bekijk hier de trailer

Groet,

Martin Koolhoven