Niet heel veel mensen weten dat de Bosnische film Quo Vadis, Aida (over de val van Srebrenica), een Nederlandse coproductie was. Dit werd gedaan door N279 Entertainment, het filmproductiebedrijf van Els Vandevorst en mij. Ik zal het maar eerlijk zeggen, heel veel meer dan wat cast-suggesties heb ik er niet voor gedaan. Het was Els, die zich het meest met de film heeft beziggehouden. Zij vond dat, gezien het grote Nederlandse aandeel in deze geschiedenis, Nederland onderdeel van deze film moest zijn, waardoor er dus een flink aantal Hollanders achter, maar ook voor de schermen aan de productie meewerkten.
De film is geregisseerd en geschreven door Jasmila Žbanić en gaat over de gebeurtenissen tijdens de Bosnische burgeroorlog, die uiteindelijk leidden tot een afschuwelijk drama, met daarin een hoofdrol voor Dutchbat, het Nederlandse infanteriebataljon dat onder commando stond van de Verenigde Naties.
Žbanić kiest er heel slim voor om het verhaal te laten zien door de ogen van de vertaalster Aida, die niet enkel door haar werk betrokken is, maar ook uit alle macht haar gezin uit Servische handen probeert te houden en wordt geconfronteerd met de machteloosheid van het Nederlands infanteriebataljon (onder leiding van luitenant-kolonel Thom Karremans). Het vergt al Aida’s doorzettingsvermogen om haar zoon en echtgenoot te redden en ondertussen proberen haar werk te blijven doen als vertaalster.
In de emotionele film zien we de Nederlandse acteurs Raymond Thiry , Reinout Bussemaker, Teun Luijkx, Juda Goslinga, Micha Hulshof, Joes Brauers, Sol Vinken, Sanne den Hartogh en Job Raaijmakers. Dat zijn er dus behoorlijk wat en ze doen dat ook heel goed. Dus in tegenstelling tot de gebeurtenissen van 1995, is de film daarover iets waar Nederland wél trots op kan zijn. Quo Vadis, Aida ging in première op het prestigieuze Filmfestival van Venetië, werd genomineerd voor een Oscar, won de belangrijkste European Film Awards en nog veel meer prijzen. Heel de wereld was laaiend enthousiast en dat is logisch want de film is een emotioneel portret van een stuk geschiedenis, waar Nederland dus ook een aandeel in had. Een aanrader dus voor iedereen die een mooie film wil zien en nu wel eens wil weten hoe dat nu zat met die onmachtige Karremans.