Ennio

Koolhovens Special: Morricone

Zoals jullie misschien wel weten kom ik ook in twaalf Nederlandse filmtheaters met Koolhovens Keuze. In het laatste kwartaal is mijn keuze gevallen op de beroemdste filmcomponist allertijden Ennio Morricone.

Zoals altijd laat ik eerst een uur lang fragmenten zien, die ik voorzie van commentaar om daarna een film (overal een andere) te laten zien.

Dit kunnen jullie natuurlijk ook zelf organiseren. Een enkele film, of een aantal films op verschillende dagen, of zelfs een marathon.

Er staan genoeg films waar hij een soundtrack voor schreef op FilmService.nl. Ik ga een aantal tips geven, maar er zijn er zoveel meer. Op imdb staan honderden titels van films die hij van muziek voorzag, dus kijk welke je mooi vindt en zoek of ze de film aanbieden.

Als sinds ik op mijn elfde Once Upon a Time in the West zag was ik fan van de man. Nog nooit zag en hoorde ik ooit zoiets bijzonders en ik ben er nog steeds van overtuigd dat deze ervaring er mede toe geleid heeft dat ik filmmaker werd. Ik heb de film nu -tig keer gezien, maar steeds als hij in de buurt moet ik hem weer zien. Ik draai de film zelfs 14 december weer in Tilburg en waarschijnlijk hou ik het opnieuw niet droog.

La Sconosciuta (Giuseppe Tornatore, 2006)

Het is een schande dat niet meer mensen deze film hebben gezien, omdat het een van de beste van deze eeuw (van de maker van Cinema Paradiso, met ook zo’n mooie score van Morricone) is, met een van de beste scores van deze eeuw. De film is naast mooi, ook spannend en gaat over een Oekraïense immigrante die als hulpje gaat werken in een gezin. Al snel komen we achter dat ze een verborgen agenda en een duister verleden heeft.

Vraag hier de licentie aan.

The Untouchables (Brian de Palma, 1987)

Ik besprak de film al ooit in De Kijk van Koolhoven toen ik (in twee afleveringen) het over Amerikaanse gangstersfilms had. Kenners horen in de verte echo’s van Morricones soundtracks voor Italiaanse misdaadfilms, die hij vooral in de jaren zeventig maakte. 

Een geweldige film met een voortreffelijke Robert de Niro (als Al Capone) en Kevin Costner (op het hoogtepunt van zijn carrière) in de hoofdrol als Elliot Ness, maar de show wordt uiteindelijk gestolen door Sean Connery.

Vraag hier de licentie aan.

The Battle of Algiers (Gillo Pontecorvo, 1966)

Een enorm invloedrijke film en een ongelofelijk intense filmervaring over de vrijheidsrevolutie van 1957 in Algerije tegen het koloniale Frankrijk. De meeslepende composities van Morricone maken de bijna documentair gedraaide scenes des te meer invoelbaar. Losjes gebaseerd op het boek Souvenirs de la Bataille d'Alger van verzetsstrijder Saadi Yacef laat het zowel de Franse als de Algerijnse kant van het verhaal zien, ook de lelijke kanten, zonder moreel een kant te kiezen.

De Italiaanse film werd in Frankrijk verboden

Vraag hier de licentie aan.

Ennio (Giuseppe Tornatore, 2021)

Recent kwam deze mooie documentaire uit, gemaakt door Giuseppe Tornatore, die zelf vaak met de maestro werkte. Mede-geproduceerd door Nederlander San Fu Maltha. Veel beroemdheden bewieroken de componist met wie zijn carrière en manier van werken doorlopen wordt. Zou een perfecte double bill kunnen zijn met een van de bovenstaande films (of een ander die je zelf uitkiest.

Vraag hier de licentie aan.